Pseudoxanthoma elasticum

Dieta

Dieta niskotłuszczowa

Dieta niskotłuszczowa skutecznie hamuje rozwój miażdżycy. Jeśli stężenie cholesterolu jest niewiele podwyższone, można spróbować obniżyć jego poziom, przechodząc na dietę niskotłuszczową, zwiększając ilość warzyw i owoców w menu, zrzucając nadwagę, systematycznie uprawiając sport, unikając stresów, wysokoprocentowych trunków i kofeiny oraz rezygnując z palenia papierosów.

Dieta niskotłuszczowa pozytywnie wpływa na serce i pomaga w regulacji poziomów cholesterolu we krwi. Nie wszystkie tłuszcze są złe, ale warto wiedzieć jakie należy wyeliminować. Szczególnie należy uważać na tłuszcze trans, powstające podczas smażenia tłuszczy, gotowania ciast, itp.

Dieta niskotłuszczowa nie jest dietą, która całkowicie eliminuje tłuszcze. Tłuszcze nienasycone są wręcz potrzebne, gdyż są źródłem energii i rozpuszczają witaminy jak A, D, E.

Dieta niskotłuszczowa musi zawierać tłuszcze, ale tak aby nie przekraczały one 30% tego co jemy. Jeśli więc zakładamy spożycie 2000 kalorii to maksymalnie 600 kalorii może pochodzić z tłuszczy. Natomiast liczba tłuszczy nasyconych nie powinna przekraczać 6g.

Dieta różni się w zależności od płci. Dla kobiet liczba dozwolonych kalorii jest mniejsza niż dla mężczyzn.

Wykaz produktów i rodzajów potraw w diecie niskotłuszczowej z ograniczeniem cukrów prostych i cholesterolu

Lp.

Produkty i potrawy

Dozwolone

Zabronione

1

2

3

4

1.

Pieczywo

wszystkie rodzaje z wyjątkiem zabronionych

chleb razowy na miodzie, pieczywo z dodatkiem cukru – półcukiernicze i cukiernicze

2.

Mąka

wszystkie rodzaje

3.

Kasze

wszystkie rodzaje

4.

Mleko

odtłuszczone, świeże, zsiadłe, kefir, jogurt, maślanka

tłuste i napoje z tłustego mleka

5.

Sery

twaróg i biały ser z odtłuszczonego mleka

białe i żółte sery tłuste, dojrzewające, topione

6.

Jaja

białka, żółtka w ilości ograniczonej do 2 na tydzień

większa ilość żółtek

7.

Mięsa

chude i o małej zawartości cholesterolu, wieprzowina, baranina, cielęcina, wołowina

wszelkie tłuste oraz o dużej zawartości cholesterolu jak mózg, wątroba, nerki i inne podroby

8.

Drób

chude: kura, kurczak, brojler, indyk, gołąb

tłuste: gęś, kaczka oraz bogate w cholesterol podroby i skóra

9.

Ryby

chude: dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś

tłusty: śledź, węgorz, łosoś, halibut, sardynki

10.

Wędliny i wyroby wędliniarskie

chuda szynka wołowa i wieprzowa oraz polędwica

pozostałe wędliny i wszystkie wyroby wędliniarskie

11.

Konserwy mięsne i półmięsne

szynka konserwowa, cielęcina w galarecie, produkty z małą zawartością tłuszczu

z dużą zawartością tłuszczu i pasztety

12.

Masło

w bardzo ograniczonych ilościach

13.

Śmietanka i śmietana

śmietanka w ograniczonych ilościach

śmietana

14.

Tłuszcze

oleje roślinne: słonecznikowy, arachidowy, sojowy, oliwa

zwierzęce: łój, smalec, słonina, boczek, margaryna

15.

Ziemniaki

gotowane z „wody”, purée, gotowane i pieczone w łupinach

frytki, smażone, odsmażane, placki ziemniaczane

16.

Warzywa

wszystkie z wyjątkiem zabronionych

groch, fasola, kapusta, grzyby

17.

Owoce

wszystkie

18.

Cukier i słodycze

cukier, miód, marmolada, dżemy, syropy, konfitury, galaretki owocowe, landrynki – w ilościach bardzo ograniczonych

czekolada, pralinki, czekoladki, cukierki i ciastka w czekoladzie

19.

Przyprawy

sól, liście laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, pozostałe przyprawy w bardzo ograniczonych ilościach

20.

Napoje

herbata, kawa, napary ziołowe, herbata i kawa z mlekiem, soki owocowe i warzywne – ww. napoje niesłodzone lub z bardzo ograniczoną ilością cukru

21.

Dodatki do pieczywa

olej roślinny, twaróg i biały ser z odtłuszczonego mleka, chuda szynka i polędwica, chude gotowane mięso, jajecznica z białek, jajka na miękko (2 na tydzień)

miód, dżem, marmolada, konfitury, tłuste wędliny, konserwy

22.

Zupy

jarzynowe, z kasz na wywarach z włoszczyzny, z dodatkiem surowego oleju roślinnego, zaprawiane zawiesiną z maki i mleka, cytryną

na tłustych wywarach, zaprawiane zasmażkami, śmietaną z dodatkiem cukru

23.

Dodatki do zup

kasze, makarony, ziemniaki purée, grzanki obsuszane (bez tłuszczu)

grzanki smażone, groszek ptysiowy, ciasta francuskie, paszteciki na tłuszczach zwierzęcych

24.

Potrawy mięsne

gotowane pulpety, potrawki pieczone w folii, duszone i smażone bez tłuszczu

smażone, duszone i pieczone z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych

25.

Potrawy półmięsne

budynie z mięsa, warzyw i kasz, makaronu z dodatkiem surowego oleju roślinnego

naleśniki z mięsem, potrawy smażone i duszone z tłuszczami zwierzęcymi

26.

Potrawy z drobiu

gotowane, pulpety, potrawki, pieczone w folii, galarety

smażone, pieczone i duszone z dodatkiem tłuszczu zwierzęcego

27.

Potrawy z ryb

gotowane, pulpety, faszerowane, w galarecie, pieczone w folii

smażone

28.

Potrawy z warzyw

surówki, sałatki, gotowane, duszone, soki i przeciery – z dodatkiem surowego oleju roślinnego

smażone

29.

Potrawy z mąki

pierogi, makaron, kluski, knedle – gotowane, nie słodzone

smażone, odsmażane, naleśniki, potrawy tłuste i słodkie

30.

Potrawy z kasz

gotowane, nie słodzone, z dodatkiem surowego oleju roślinnego

smażone, tłuste i słodkie

31.

Sosy

na wywarze z włoszczyzny, zagęszczone zawiesiną z maki i mleka, z dodatkiem surowego oleju roślinnego

majonez, tatarski, na tłustych wywarach z mięsa, kości, drobiu, ryb, grzybów, zaprawiane zasmażkami, śmietaną, wszystkie sosy tłuste i słodkie

32.

Desery

surowe owoce, moszcze i przeciery owocowe, pieczone jabłka, kompoty – bez dodatku cukru

tłuste i słodkie ciasta, torty, kremy, desery z używkami, bita śmietana, lody, kremy



Wapń w diecie

Wapń stanowi podstawowy składnik mineralny kości i zębów, uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i właściwego kurczenia się mięśni.

Dla pacjentów z PXE nie jest wskazane ograniczenie spożywania wapnia w nadziei, że będzie to spowalniało lub zatrzyma postęp i rozwój choroby PXE. W badaniach nie ma dowodów naukowych na to, że ograniczenie spożywania wapnia zmienia przebieg PXE. Ponadto, niedobór wapnia może w przyszłości prowadzić do osteoporozy. Jednak wielu specjalistów zaleca obecnie ograniczanie wapnia w diecie do 600-800 mg dziennie.

Zestawienie wybranych produktów i zwartość wapnia w porcji

Ilość produktu - zawartość wapnia w mg:

• 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego - 23 mg;
• 1 kromka pieczywa jasnego - 10 mg;
• 1 kromka pieczywa tostowego - 10 mg;
• ser żółty (50g) - 493 mg;
• twarożek (1/2 szklanki) - 105 mg;
• jogurt (3/4 szklanki) - 292
• płatki owsiane (2 czubate łyżki) - 80 mg;
• jajko kurze - 25 mg;
• 1 łyżeczka masła - 2 mg;
• 4 plasterki kiełbasy - 10 mg;
• pączek - 30 mg;
• 1 duże jabłko - 10 mg;
• 1 duży banan - 17 mg;
• 1 pomidor - 25 mg;
• szklanka mleka pełnego - 285 mg;
• szklanka soku pomarańczowego - 20 mg;
• szklanka kakao - 300 mg;
• marchew 100g - 50 mg;
• ryby morskie 100g - 20 - 60 mg;
• fasola 100g - 100 – 150 mg.